top of page

 

Pogosta vprašanja v zvezi s TECAR tehnologijo in terapijami

Kakšna je razlika med tehnologijo Tecar in ultrazvokom ?

Ultrazvok je fizioterapevtsko orodje, ki deluje v živih tkivih z mobilizacijo tekočine- uporablja

visoke frekvence in mehansko gibanje. Deluje na zunanji strani tkiva s smerjo delovanja

navznoter. Human Tecar pa spodbudi obtočila in limfni sistem od znotraj, s čimer pospešuje

naravne procese zdravljenja.

Kakšna je razlika med tehnologijo Tecar in konvencionalnimi diatermičnimi napravami ?

Tehnologije Tecar ne smemo zamenjevati z napravami , ki uporabljajo kratkovalovno sevanje z energijo in so namenjeni za razvoj toplote globoko navzdol. Tecar je instrument, ki je sposoben spodbuditi cirkulacijo in limfatični sistem: to omogoča, da se spodbudi lokalno povečanje pretoka krvi, ki je namenjena v tkiva, kar pomeni povečanje endogenega toplote. Toplotni vpliv pri Tecar terapiji ne prihaja od zunanjega vira.

Kakšna je razlika med Tecar tehnologijo in laserjem?

Laser je instrument, ki uporablja svetlobni signal za namene lajšanja bolečin.
Human Tecar pa lahko spodbudi limfni sistem, povzroči lokalno vazodilatacijo, drenažo edema in izločanje vnetine, kar rezultira k hitri odpravi bolečine.

Lahko Tecar terapijo prejmejo osebe, ki trpijo za alergijami?

Tehnologija Tecar ne povzroča alergijske reakcije pri bolnikih. Vendar pa morajo nekateri pacienti, ki bi lahko bili preobčutljivi za kondukcijsko kremo (krema, ki služi za drsenje po koži in prevodnost signalov), izbrati drugo metodo zdravljenja, kar se zgodi izjemno redko.

Ali obstajajo centri za Tecar tudi v tujini?

Zdravljenje s Human Tecar tehnologijo se izvaja v številnih državah po vsem svetu. Preverite na strani www.humantecar.eu

Ali obstajajo kakšne kontraindikacije?

Tecar terapija nima nobenih stranskih učinkov, ker pravzaprav razvija energijo, ki je popolnoma biokompatibilna s telesnimi tkivi.
Vendar je zdravljenje Human Tecar instrumentom kontraindiciran za nekatere kategorije bolnikov, kot so nosečnice, pri osebah s srčnimi spodbujevalniki in tistimi, ki uporabljajo elektronske sisteme za doziranje zdravil.

Je zdravljenje s tehnologijo Tecar boleče?

Ne, to ni boleč postopek. Ravno nasprotno, je zelo prijetna izkušnja. Ker lokalno povečuje cirkulacijo, lahko s Tecar postopkom zdravimo tudi akutne bolečine.

Vstavljene imam  kovinske vsadke- sem primeren kandidat za Tecar terapijo?

Tehnologija Tecar se lahko uporablja tudi pri bolnikih z vstavljenimi kovinskimi vsadki za osteosintezo. Klinične študije so pokazale, da Tecar terapije nimajo tovrstnih kontraindikacij

Ali obstajajo znanstveni članki, ki kažejo, da je tehnologija Tecar dejansko učinkovita?

Da, številne objavljene znanstvene študije kažejo učinkovito povečanje in dobro stimulacijo krvnega obtoka in limfnega sistema.

 

Je tehnologija Tecar uporabna samo za športnike?

Ne, postopek Tecar so sicer razvili v strokovnem svetu športa za zagotavljanje čim hitrejše rehabilitacije in regeneracije športnikov, vendar se uporablja za preprečevanje in zdravljenje številnih stanj pri ljudeh vseh starosti.

Je Tecar terapija primerna tudi za otroke ?

Tecar terapije so primerne tudi za otroke, saj študije in praksa ne kažejo tovrstnih kontraindikacij. Vendar pa je kljub temu priporočljivo za nasvet vprašati zdravnika ali fizioterapevta.

Kaj natančno pomeni integrirano zdravljenje s Tecar terapijo?

Gre za uporabo terapije z elektronskim instrumentom, ki deluje od znotraj navzven. Ustvarja lokalizirano reaktivacijo obtočil. Glede na cilj zdravljenja, lahko spodbudi krvni obtok ali lokalizirano vazodilatacijo, oksigenacijo, nego tkiva in spodbuditev drenaže- odvajanja toksinov.

Ali Tecar terapija omogoči trajno ozdravitev, ali so potrebne ponovitve ?

Obstajajo tri vrste zdravljenja s Tecar terapijo: lokalizirana protivnetna zdravljenja za boleča in akutna vnetja, intenzivno - kurativni tretmaji za dosego celostnega reševanja problema ter zdravljenje za preprečevanje in vzdrževanje doseženega stanja v daljšem časovnem obdobju. Najprimernejši program zdravljenja bo predpisal zdravnik oz. fizioterapevt.

Povedali so mi , da je zdravljenje s Tecar terapijo zelo enostavno in da instrument deluje avtomatsko. Je to res?

Tecar terapije se izvajajo z aparatom, vendar ročno. Delovanje je odvisno od izvajalca terapije, ki parametre zdravljenja lahko individualno prilagodi.

Se pri Tecar terapiji zahteva uporaba specialnih proizvodov ?

Seveda. Pri postopku uporabljamo specialno, visokoprevodnostno kremo, ki spodbuja inducirani fiziološki učinek.

Kakšni pogoji morajo biti izpolnjeni za primernost zdravljenja s tehnologijo Tecar ?

Kadar se Tecar uporablja kot del programa fizioterapije, Tecar aktivira in stimulira cirkulacijo in limfni sistem in krepi učinke ročne terapije. Tovrstna pomoč je koristna ne le na različnih področjih medicine, kot so protibolečinske terapije, športna in kozmetična medicina, ortopedija, revmatologija, itd, ampak tudi za preventivne namene.

Ali za Tecar terapijo potrebujem zdravniško napotnico?

Za kakršno koli obliko manualne ali druge terapije je potrebna vzpostavitev diagnoze, prepoznavanje težave in izbira primerne oblike zdravljenja. Napotnica zdravnika ni potrebna, je pa potreben uvodni posvet z našim Tecar terapevtom ali fizioterapevtom.

 

Je manualna terapija s pomočjo tehnologije Tecar nezdružljiva z drugimi vrstami terapije ?

Tecar terapija je združljiva z ostalimi metodami zdravljenja, saj vzpostavlja interakcijo z ostalimi načini zdravljenja- tudi farmakološkimi. Ne uporabljamo pa je istočasno z drugimi tehnikami, ki niso povezane z manualnim zdravljenjem.

Koliko ponovitev Tecar terapij bom potreboval, preden bom občutil rezultat?

Število ponovitev je odvisno od diagnoze in izvajalca . Tehnologija Tecar ustvarja lokalizirano obuditev obtočil in limfnega sistema, kar povečuje terapevtske učinke ročne terapije. Če je diagnoza pravilna in praktik izvaja ustrezen protokol, so lahko koristi pridobljene že na prvi terapiji. Običajno je število obiskov med 3 in 8- zelo odvisno od stopnje težave, ki jo zdravimo.

Terapije Tecar se lahko izvaja tudi večkrat na dan, če je potrebno intenzivno zdravljenje. Za najprimernejši način in frekvenco terapij se boste dogovorili s terapevtom na uvodnem pregledu ali kasneje med postopkom.

Kakšna je cena terapij?

Cena zdravljenja je odvisna od časa, potrebnega za izvajanje posamezne terapije. Program zdravljenja s Tecar tehnologijo je običajno cenejši od programa konvencionalnega zdravljenja, saj se učinki dosežejo hitreje, oz. z manj ponovitvami.

Kako dolgo traja ena terapija?

V grobem lahko terapije razvrstimo v tri trajanja: do 30 minut za lokalizirana vnetja, do 45 minut za intenzivno- kurativno zdravljenje in do 60 minut za preventivne postopke in vzdrževanje stanja.

Kako dolgo moram počakati na Tecar terapijo, če sem pravkar utrpel poškodbe ?

Tecar terapijo lahko uporabimo takoj- neposredno po nastanku poškodbe. Z ustvarjanjem lokalizirane stimulacijo obtoka in limfnega sistema se lahko prepreči oteklina ali izliv.

Je Tecar terapija tudi preventivna?

Seveda, zahvaljujoč se njegovi sposobnosti za povečanje naravnih fizioloških procesov samozdravljenja, tehnologijo Tecar že rutinsko uporabljajo za preventivne namene, zlasti pri športnikih in vseh, ki jim taka preventiva koristi- starostnikih, ljudeh s previsoko težo, slabo držo, vseh, ki opravljajo ponavljajoča dela in drugih..

 

Za več informacij nas pokličite, nam pišite ali se naročite na posvetovalni obisk.

NEO TERAPEVTIKA > TECAR > VPR/ODG

bottom of page